Å uttrykke kjærlighet

                       Av Malin Rysstad (gjesteskribent)

 

          Det finnes ikke bare en måte å vise at man er glad i noen, det finnes mange, og følelsen kan uttrykkes gjennom handlinger eller ord. Det er ikke alle det faller naturlig for å bruke ord som «Jeg er glad i deg» for å vise at man bryr seg om den andre personen, men hvis du hører etter, kan det sies på andre måter som:

 «Hvordan har dagen din vært?»

«Har du sovet godt?» «Vær forsiktig»

«Det står mat klar til deg når du er ferdig på jobb» «Kjør forsiktig» «Send melding når du er trygt hjemme» «Ta på deg setebeltet» «Skal vi gjøre noe hyggelig sammen?» «Jeg kan hjelpe deg» «Ta vare på deg selv» «Ikke slit deg ut med å ta på deg for mye ansvar og jobb» og listen fortsetter ...

           Det som kan by på utfordringer er når man har helt ulike måter å vise sin kjærlighet på. Du kan få en opplevelse av at du ikke er verdsatt, og legger kanskje ikke merke til alt det gode som blir gjort for deg, fordi det ikke treffer ditt kjærlighetsspråk.

          Du er kanskje vant til å gi gaver for å vise at du setter pris på en person, mens andre igjen viser sin kjærlighet ved å for eksempel gi kvalitetstid, fysisk nærhet, gode ord eller å tilby tjenester.

           En fin øvelse er å gjøre deg oppmerksom på hvilken måte de rundt deg liker å vise sin kjærlighet på. La oss si du kommer hjem etter en lang dag på jobb, og der står kjæresten din klar med ferdig middag. Hvis du "oversetter" den handlingen for deg selv, ser du at det er gjort fordi han er glad i deg, og bryr seg om deg.

           Det er viktig at vi har en forståelse for at vi har forskjellige måter å uttrykke vår kjærlighet til hverandre på. Samtidig syntes jeg det ville vært trist hvis måten jeg uttrykker meg på ikke treffer det som er mine kjære sitt kjærlighetsspråk, for da vil de naturligvis ikke føle på alt det jeg har å gi.

           Men ... ingen av av oss kan være tankelesere, derfor må vi gjøre det enkelt for hverandre: Ta ansvar, fortell hva som er dine behov hvis du føler på at de rundt deg ikke klarer å møte deg på hva du trenger. La oss gi hverandre muligheten til å prøve så godt vi kan, for at vi alle skal kunne føle oss verdsatt i våre relasjoner.